vineri, 10 aprilie 2015

Papa Ioan Paul al II-lea - apostol al Divinei Milostiviri

Acel minut 21.37 din 2 aprilie 2005 a intrat de acum în istorie. O istorie cu „I” mare, care în acel moment consemnează moartea lui Ioan Paul al II-lea. Cardinalul Stanislaw Rylko, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru laici şi unul dintre cei mai direcţi colaboratori ai Papei care acum este sfânt, a fost martorul direct al acelei ore supreme. „În acel moment relatează pentru cotidianul Avvenire mă aflam acolo, în apartamentul Sfântului Părinte, lângă el. Puţin mai devreme, către ora 8 seara, după primele vespere ale duminicii, am concelebrat sf. Liturghie în dormitorul său: ultima Liturghie a sf. Ioan Paul al II-lea pe acest pământ. Nu voi putea uita niciodată acele momente, care rămân imprimate în inima mea, şi la fel tăcerea plină de rugăciune care a urmat”.
La zeci de metri depărtare, în aceleaşi momente, Fabio Zavattaro, vaticanist al Televiziunii Rai, care a urmărit pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea încă din anul 1983, în locul din care transmitea, în piaţa San Pietro, a primit un mesaj pe telefonul său. Era ştirea. „Bineînţeles că nu era o supriză îşi aminteşte după 10 ani. Aşteptam această ştire dintr-un moment în altul. Şi totuşi, am rămas uimit, în tăcere. Nici nu mai ştiam cum să continui transmisiunea”.
Cardinalul şi jurnalistul. Două misiuni şi două puncte de observaţie diferite, însă aceeaşi reacţie.
Era semnul care vorbea despre modul în care Ioan Paul al II-lea reuşise să intre în inimile tuturor. „În acea seară, în piaţa San Pietro subliniază Rylko erau prezenţi şi necatolici şi necredincioşi, pentru care Papa devenise un punct de referinţă”. Şi adaugă Zavattaro: „A fost într-adevăr un Pontif, un „construnctor de punţi”. A unit Europa, de la Atlantic la Urali, a schimbat lumea, a făcut ca oamenii să-i deschidă uşile lui Cristos”.
Uniţi în aducere aminte, purpuratul şi vaticanistul, ei sunt uniţi şi în evaluarea pe care o fac cu privire la moştenirea Papei. „Importanţa extraordinară a magisteriului său aminteşte preşedintele Consiliului Pontifical pentru laici a făcut ca el să fie un dar providenţial şi o busolă sigură pentru Biserica timpurilor noastre, chemată să vestească Evanghelia într-o lume marcată de o criză profundă privitoare la Dumnezeu, şi de aici, privitoare la om”. Purpuratul subliniază că moartea sa a survenit „în ajunul sărbătorii Divinei Milostiviri, sărbătoare voită de el şi instituită în Biserică după indicaţiile sf. Faustina Kowalska. Cred că nu a fost doar o simplă coincidenţă cronologică. Cred adaugă cardinalul că Dumnezeu însuşi a vrut să ne dea în acest fel o cheie de lectură a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, care a fost un apostol al Divinei Milostiviri, căreia i-a dedicat în anul 1980 o enciclică (Dives in misericordia) şi căreia, în anul 2002, la inaugurarea Sanctuarului lui Isus cel milostiv de la Cracovia, i-a încredinţat în mod solemn lumea. Cred că şi în vederea viitorului An Sfânt extraordinar al milostivirii, anunţat de curând de Sfântul Părinte, merită să fie amintită această mare intuiţie şi moştenire a Papei Wojtyla”.
Zavattaro subliniază continuitatea dintre cei doi Pontifi cu privire la tema familiei. „Sunt sigur că parcursul sinodal schiţat de Francisc i-ar plăcea mult”. Cardinalul Rylko aminteşte că în ziua canonizării, „Francisc l-a definit ca Papă al familiei, pentru că iubirea pentru familie a fost unul din punctele sale forte”.
Acelaşi lucru s-ar putea spune şi în legătură cu tinerii, un alt capitol important al moştenirii sale. „Le-a transmis un mesaj important de speranţă”, notează Zavattaro. „Nu este întâmplător faptul că următoarea Zi mondială ce se va desfăşura la Cracovia, va fi pusă sub semnul milostivirii”.
 „A fost un mistic care avea picioarele bine înfipte în pământ”, spune vaticanistul de la Rai. „Acest lucru este demonstrat subliniază cardinalul de cetele de pelerini care în fiecare zi se opresc în rugăciune înaintea altarului relicvelor sale. Atunci când se ruga în capela sa privată, genuflexorul său era plin cu foi pe care erau scrise intenţii de rugăciune. La fel şi astăzi, el rămâne fidel misiunii sale de mijlocitor la Tatăl cel îndurător”.

Traducere şi adaptare: pr. Eduard Soare