luni, 22 iunie 2015

Hirotonire de preoți

Dieceza de Iași se pregătește să primească 11 noi apostoli în via Domnului. 
Pe 24 iunie, în Catedrala "Sf. Fecioară Maria Regină" din Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel va prezida sf. Liturghie în cadrul căreia vor fi hirotoniţi, împreună cu doi candidaţi ai Provinciei Franciscane şi cu un candidat al Congregaţiei Misionarilor Verbiţi, cei 11 absolvenţi ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi care vor lucra în Dieceza de Iaşi.
Din aceeaşi promoţie de absolvenţi ai Institutului Teologic din Iaşi, duminică, 21 iunie 2015, în Catedrala "Sf. Iosif" din Bucureşti au fost deja hirotoniţi doi preoţi care vor lucra în Arhidieceza de Bucureşti: pr. Imbrea Andrei-Petrică (din Bucureşti "Sf. Elena") şi pr. Puşcaşu Cristian (din Gherăeşti).

Pentru Dieceza de Iaşi
Bărbuţ Mădălin (Nicolae Bălcescu)
Bejenaru Ovidiu (Bacău "Sfântul Nicolae")
Chelaru-Dămoc Cezar (Buhonca)
Croitoru Cosmin (Barticeşti)
Doboş Iosif-Claudiu (Horgeşti)
Galaţanu Anton (Gherăeşti)
Hălănduţ Gabriel (Mirceşti)
Jitaru Emilian (Cleja I)
Percu Alexandru (Răducăneni)
Tamaş Eugen-Dragoş (Bacău "Sfânta Cruce")
Tulbure Eusebiu (Bacău "Fericitul Ieremia")

Pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali:
Chiricheş Emanuel (Luizi-Călugăra)
Mârţ Bogdan Cristian  (Pildeşti)

Pentru Misionarii Cuvântului Divin:
Lucaci Ştefan (Răchiteni)


***

Ce este Preoţia pentru ei?

"Are un început, dar nu are sfârșit.
Se trăiește pe pământ, dar ajunge la desăvârșire în ceruri.
E pentru omul care își dorește să meargă în toată lumea
Pentru a vorbi despre un singur cuvânt: IUBIRE.
E pentru omul care nu cere timp,
Dar are timp să-L facă pe Dumnezeu prezent în lume.
E pentru omul care uită de mizeria umană,
Dar nu uită niciodată de om.
E pentru omul care nu are casă,
Dar peste tot se simte acasă.
E pentru omul căruia îi place să facă de toate,
Dar cel mai mult îi place să fie PREOTUL LUI CRISTOS!"
Emilian Jitaru


"Preoția este un dar pe care Dumnezeu îl face oamenilor pentru a fi mereu în mijlocul lor. Îi mulțumesc Domnului pentru acest dar și îl rog să-mi dăruiască harul să fiu un semn al prezenței sale".
Eusebiu Tulbure

"Dumnezeu mi-a făcut un dar de o valoare inestimabilă: prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a episcopului voi fi hirotonit preotul său. Ce poate fi mai frumos, mai sublim? Doamne, ce misiune nobilă mi-ai oferit: să te reprezint în fața oamenilor, în mijlocul poporului tău; să actualizez jertfa Fiului tău la Sfânta Liturghie, să sfințesc poporul tău prin celebrarea sacramentelor; să vestesc cuvântul tău plin de iubire și dătător de pace acestei lumi.
De ce eu, Doamne? Poate că ai privit la disponibilitatea părinților mei care, plini de credință, au colaborat la planul creației tale și m-au oferit ție pentru a contribui apoi la opera de mântuire și de sfințire pe care tu o săvârșești pentru poporul tău, Biserica. Poate că ai privit la comunitatea mea parohială, la bunii ei credincioși și păstori, la toți aceia care s-au rugat, mai ales cei bolnavi, ca din ea tu să chemi un nou preot care să le fie sprijin și mângâiere. Poate ai privit și la disponibilitatea mea de a te sluji cu toată ființa mea în mijlocul turmei tale. Au fost și momente de încercare, de îndoială, de teamă, dar tu m-ai asigurat că ești și vei fi totdeauna cu mine.
Cum aș putea să-ți mulțumesc pentru acest dar, pentru această comoară, pentru această slujire nobilă? Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele tău; voi fi martor bucuros al iubirii tale în lume.
Sfânta Fecioară Maria, mama Fiului tău și mama noastră a preoților, să ne ajute să fim preoți buni și sfinți, așa cum tu vrei să fim".
Alexandru Percu


"Aș asemăna preoția cu un diamant de mare preț cu foarte multe fațete pe care Isus Cristos îl oferă în dar prin mâinile episcopului. Aceasta bijuterie prețioasă este încredințată unui om care nu este decât „praf și cenușă”. Cel care primește acest diamant este transformat în totalitate și pentru veșnicie.
Preoția este un dar excepțional și nemeritat care, asemenea diamantului, nu se consumă, nu se strică și oricât ar încerca unui să îl fure, nu vor putea niciodată pentru că acest diamant devine una cu „praful și cenușa”. Cel care primește acest dar, acest diamant, este luat dintre oameni și pus între oameni în relațiile lor cu Dumnezeu. Astfel, cel care nu este decât „praf și cenușă” este luat și pus deoparte pentru o lucrare specială: este pus în fruntea poporului lui Dumnezeu. Prin el, lumina harului se răspândește la mulți oameni, dar nu este el lumina, ci el doar o răspândește pentru ca toți oamenii să o vadă. Prin urmare, preoția este în același timp dar și misiune pentru că preotul prin cuvânt și faptă, prin predică și sacramente trebuie să conducă oamenii spre cel care este „lumina lumii”, Isus Cristos. A fi în fruntea poporului lui Dumnezeu, a fi călăuză a oamenilor spre Cristos este o mare și nobilă responsabilitate pe care preotul trebuie să o împlinească.
Așadar, preoția este un dar, o misiune, o responsabilitate".

Iosif-Claudiu Doboş



"Preoția nu este un premiu pe care îl merit, ci este îndurarea lui Dumnezeu față de mine".

Anton Galaţanu


"Preoția este dar și chemare. Este darul iubirii infinite și chemare la o slujire distantă, dar în același timp, profund dedicată, întrucât este împlinită înaintea lui Dumnezeu".

Cristian Puşcaşu


"Acum, la început, văd preoția ca fiind un angajament pe drumul către Dumnezeu, alături de oamenii la care mă va trimite episcopul, încercând mereu să împlinesc voința lui Dumnezeu".

Gabriel Hălănduţ


"Preoția înseamnă a-L arăta pe Dumnezeu oamenilor în realitatea lor cotidiană".

Mădălin Bărbuţ




"Preotul – un om care poate să deschidă cerul, un om al bucuriei, un om care poartă în sine o comoară, un om pentru oameni, un om care trebuie să fie reflexia Fiului Omului".

Andrei-Petrică Imbrea

"Preoția, la momentul actual, o privesc ca un mister. O imagine aveam când eram mic și pot spune că aceeasi imagine o am despre preoție, acum când am mai crescut. Preoția este un dar din partea lui Dumnezeu, un dar… iar darul nu știu sigur dacă se dă pe merit, ci este dăruit de către Domnul aceluia care ține mainile întinse spre el, și nu pentru capacități extraordinare. Ce este Preoția? Eu spun că este o trăire, o misiune, o dăruire. Nu o consider o meserie pentru că la serviciu cand mergi lucrezi 8 ore apoi ai terminat însă ca preot, esti preot 24 din 24, fără oprire. Ești preot în biserică dar ești preot și în afara bisericii.
Preoția consider că este o angajare zi de zi de a-l descoperi tot mai mult pe Dumnezeu și descoperindu-l să îl faci cunoscut și altor oameni, vrei să faci cunoscută iubirea fără margini pe care o are Dumnezeu față de noi iar ca să poți face acest lucru trebuie ca mai întâi, tu, ca preot să experimentezi dragostea pe care o are Domnul față de noi oamenii: M-ai sedus Doamne si m-am lăsat sedus".

Ovidiu Gabriel Bejenaru


"Preoția este chemarea lui Dumnezeu de a trăi în har, din iubire și pentru har; de asemenea, este chemarea lui Dumnezeu de a face, ca El să locuiască în inimile oamenilor și de a-i face pe oameni părtași ai fericirii celei de sus".

Cezar Chelaru-Dămoc


"Preoția este o chemare, un dar de la Dumnezeu, la care omul răspunde nu din obligație, ci din iubire, din dăruire, din a lăsa totul pentru El.
Părintele Irinel Iosub la o meditație ne-a spus: „Preotul este asemenea unei sârme. Indiferent dacă sârma este noi nouță sau ruginită, dacă este băgată în priză, curentează”. Preotul este un instrument în mâinile Domnului, de credință, iubire și speranță".

Eugen-Dragoş Tamaş


"Preoția o înțeleg ca pe o slujire și disponibilitate pentru oamenii timpului nostru. A fi preot mai înseamnă pentru mine a trezi speranța în sufletul descurajat. A fi preot bun înseamnă, cu cuvinte simple, să aduci un zâmbet pe chipul unui copil orfan, pe fața unui bătrân ce zace la pat, să aduci lumina lui Isus în sufletul omului. A fi preot înseamnă să te rogi, să crezi și să știi că nu ești niciodată singur! A fi preot înseamnă să știi că Sfânta Fecioară Maria e mama ta și te ajută mereu. Eu vreau să fiu preot cu ajutorul lui Dumnezeu".

Cosmin Croitoru


pr. Eduard Soare
Oficiul pentru Cler